Gratis schatting

Je kan bij Rencura terecht voor de verkoop, verhuur of het beheer van je vastgoed. Vastgoedmakelaar en rentmeester Rencura ontfermt zicht over je vastgoed voor een "zorgeloos vastgoed".

Het nieuw Vlaams Huurdecreet, het voorontwerp: cohousing

Nieuw Vlaams Huurdecreet cohousing

Het nieuw Vlaams Huurdecreet schudt de regels voor huurders en verhuurders grondig door elkaar. Vanaf het voorjaar van 2019 gaat het Vlaams Huurdecreet in werking. Maar wat verandert er binnenkort? We verdiepen ons in cohousing: een woonconcept waarbij een groep mensen gaat samenwonen.

Het nieuw Vlaams Huurdecreet is niet alleen goed nieuws voor koppels die gaan samenwonen, maar ook het groeiende concept cohousing krijgt meer duidelijkheid.

Enkele vrienden beslissen om samen een huis te huren of een koppel beslist om feitelijk te gaan samenwonen. Met de huidige wetgeving gebeurt een opzegging door alle huurders samen. Volgens het voorontwerp kan de vertrekkende partij binnenkort voor zichzelf opzeggen…

Dan moet de vertrekkende partij alleen een opzegtermijn van drie maanden respecteren. De blijvende huurders zullen na de opzegtermijn de integrale huurprijs moeten betalen. De verhuurder kan de vertrekkende huurder nog gedurende maximum zes maanden aanspreken voor de betaling van de huur als de blijvende huurders die niet correct zouden betalen.

De vertrekkende huurder kan aan die zes maanden ontsnappen als hij een nieuwe medehuurder voorstelt. Ook de blijvende huurders kunnen een kandidaat voorstellen aan de verhuurder. Gaan de verhuurder en de blijvende huurders niet akkoord met die kandidaat, dan kan de vertrekkende huurder dat afdwingen bij de rechter. Die zal de kandidaat afwijzen als die niet solvabel genoeg is, als de overblijvende huurders hun veto stellen tegen de nieuwe huurder of als er door de extra huurder meer mensen wonen in de woning dan toegestaan.

Let op, dit is een voorontwerp. De overheid kan hier dus nog aan sleutelen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels van toepassing zullen zijn voor alle huurcontract die ondertekend worden vanaf voorjaar 2019. Contracten van voor die datum of verlengingen vallen er niet onder.

Blijf op de hoogte?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste vastgoednieuwtjes.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info